Samlet folket til hestehelse-konferanse

(F.v.) Ole Jørgen Jørgentvedt, Marianne Blogg og Aksel Vibe vil spre kunnskap om hestehelse og hestevelferd gjennom hestehelse-konferansen. Nå er første runde gjennomført.

Forskningsbasert kunnskap levert av Nordens ledende forskere innen hestehelse, skape møteplasser for å få kunnskap og dele kunnskap, det er tanken bak hestehelse-konferansen som ble arrangert for første gang 4. og 5. oktober.

Nærmere 80 personer hadde funnet veien til Thon Hotel på Gardermoen hvor hovslager Aksel Vibe og veterinær Ole Jørgen Jørgentvedt hadde invitert til et rikholdig program første helgen i oktober.
– Oppslutningen har vært bra, med tanke på at dette er et helt nytt konsept. Vi er midt i høstferien, det er stevner, og ingen kjente konseptet. Ingen har gjort dette før, sier Aksel Vibe når siste deltaker har forlatt salen lørdag ettermiddag.
Begge initiativtakerne er genuint interessert i å levere noe bra til hestefolk som vil ta vare på hestene sine.

Ideen til konferansen oppsto for omtrent halvannet år siden.
– Det er ingen som samler bransjen, hestehelsebransjen, jeg er på veterinærkonferanser, hovslagerkonferanser, og Ole Jørgen er på konferanser, men det er ingen samlende arenaer. Vår idé er derfor å skape noe som kan samle hele hestemiljøet, trekke inn ulike bransjer, og ulike innfallsvinkler, sier Aksel Vibe.

Programmet for de to dagene var spekket med spennende foredrag. Først ut var Idun Rosenfeldt, veterinær og fagsjef for hestefôr i Felleskjøpet Agri AS. Hun har bakgrunn fra ridesporten og galoppsporten, og har doktorgrad i emneområde hestens fordøyelse i relasjon til trening. Hennes foredrag handlet generelt om fôring av hest og næringsbehov for ulike kategorier hest.

Fredag kveld møttes deltakerne til mingling og middag.
Lørdag startet med et foredrag om treningsfysiologived Rikke Munch Andersen. Hun er veterinær og arbeider ved Højgård Hestehospital i Danmark. Foredragsholderen er selv aktiv rytter og rir dressur, sprang og feltritt. Hennes hovedinteresse har vært reproduksjon, herunder frysing av sæd og embryo-transfer, og treningsfysiologi av sportshester.
Etter flere miniforedrag og lunsj, avrundet Lars Roepstorff konferansen med et foredrag om trening og konkurranseunderlag. Roepstorff er professor ved Sveriges Lantbruks Universitet SLU. Siden 1997 har han vært tilknyttet hippologi-enheten ved SLU med ansvar for undervisning og forskning. Hans forsking har vært rettet mot biomekanikk og hestens bevegelsesapparat.

Fornøyde deltakere
– Dette har vært lærerikt. Kanskje kjente temaer, ting jeg har hørt før, men vi trenger jo alle oppdateringer, og det skjer ting på forskningsområdet som vi bør følge med på om vi er interessert i hestens helse, sier Eva Kindahl. Hun har deltatt på konferansen både fredag og lørdag.
– Dette er forskning, ikke noen synsing og mening, men forskningsbasert kunnskap, skyter Kristin Andresen inn, som gjennom FERD er en av bidragsyterne til helgens konferanse.

Eva Kindahl oppdaget konferansen via Facebook, og selv om oppmøtet var bra, synes hun det er synd det ikke var enda flere med på et så fint arrangement med så gode forelesere:
– Vi ønsker alle kunnskap, men er vi villige til å betale for den? Vi hadde en kjempefin middag i går. Det er alltid hyggelig å møte andre i miljøet, dele tanker og er erfaringer.

Vil gjenta om et år
De to initiativtakerne Vibe og Jørgentvedt, er ikke i tvil om at Hestehelse-konferansen vil bli avholdt også neste år med Nordens fremste eksperter innen hest for alle som driver med hest, uansett gren og nivå, privat eller med hest i næring.

Den første runden av hestehelse-konferansen samlet ca. 80 deltakere. Bra, synes arrangørene, og ønsker enda flere velkommen når konferansen finner sted neste år.

 



Malcare WordPress Security