Rideferie med tradisjonsrike tilbydere

På hesteryggen med Leif Haugen og Meråkerfjell Ridesenter (foto: Privat)

Norsk Islandshestforening har invitert tilbydere av rideferie med islandshest til å presentere seg for våre lesere. I dag er det Dalseter i Oppland og Meråkerfjell Ridesenter i Nord-Trøndelag du kan stifte bekjentskap med.

 

Dalseter

 

Tradisjon med hest på Dalseter – i flere generasjoner.

Også denne sommeren blir det et stort og variert ridetilbud i Espedalen, Oppland fylke, og det er Åsli ridesenter som kommer til fjells for å drive opplæring og lede an i sommerridningen ut fra Dalseter.

 

 

Morten Hansen og Åsli Ridesenter har vært på Dalseter hver sommer siden 1992 – og kommer med et 30-40 talls hester, hovedsakelig islandshester og noen fjordinger,  til fjells i midten av juni.  

Det arrangeres rideleir (2 x 5 døgn), for barn og ungdom mellom 10 og 18 år i siste del av juni. I tillegg arrangeres det i juli rideleir for de aller minste, familie-rideleir og i august en egen rideleir for voksne. Dette er mini-leirer med 2 og 3 døgns hotellopphold og 3-4 dagers rideprogram. Det brukes hovedsakelig islandshester men også noen fjordinger, det er instruksjon på bane og turer i
fjellet.

Instruktørene er erfarne folk med god hestekunnskap. De leser hest og rytter godt – og har hester for både uerfarne og øvede ryttere

Daglige turer
I tillegg til rideleirene er det daglig ridning på bane med instruksjon og ridetur i fjellet formiddag og ettermiddag fra juli. Turene som varer ca 2 – 2,5 time legges opp etter værforholdene og nivået på rytterne.
Nybegynnere kan også være med på tur. Lederne gir instruksjon og passer på slik at også den uerfarne skal kunne føle seg trygg. 

Omgivelsene i Espedalen er optimale for fjellridning, det er ikke vanskelig å legge opp varierte turer som passer både erfarne og uerfarne ryttere.

Fra alle kanter
Hvem reiser til Dalseter for å få en fjelltur på hesteryggen?
Alle typer. De som kommer og bor på Dalseter for å ha sin sommerferie her – nettopp på grunn av ridetilbudet, mange av disse kommer igjen år etter år. 
I tillegg er det hytteboere i området, hesteinteresserte fra Lillehammer og nærområdet ellers, og feriefolk på gjennomreise.

Historien med hest på Dalseter går langt tilbake i tid
Dalseter har drevet fjellridning i Espedalen i større og mindre grad i 70 år.
Arkitekt Øivind Lande kjøpte Dalseter i 1939, tegnet og bygget Dalseter Fjellstue i 1950 og senere det som ble Dalseter Høyfjellshotell i 1964.

Øivind Lande var svært hesteinteressert, blant annet var han en ivrig rytter som på mange måter var en pioner på fjellridningens område her til lands.
Han dro på flere lange turer med hest. Han red blant annet fra Dalseter til Nordkapp, vestover fra Nordseter til Lærdal og fra Bergen til Nordseter ved Lillehammer. 

Nå er det Grethe Gillebo, barnebarn av Lande, som driver hotellet og dermed er det tredje generasjon på Dalseter som ønsker velkommen til gode feriedager i fjellet.

Dalseter ligger på 930 moh øverst i Espedalen med flott panoramautsikt mot dalen og Jotunheimen, et familieeiet og drevet fjellhotell med en uformell, ujålete og avslappet atmosfære.
For de som ikke vil ri, er det også gode vandrestier, utleie av kanoer, robåt og SUP-brett. Det er innendørs svømmebasseng og trivelige fellesarealer med god plass om du bare vil slappe av med en god bok. 

————————————-

Om smittevern:

Når Dalseter åpner 21. juni med rideleir, og for ordinær trafikk fra 2.juli vil vi ha alle forholdsregler i tråd med Folkehelseinstituttet sine retningslinjer og forskrift om smitteverntiltak på gjeldene tidspunkt.
NHO Reiseliv har utarbeidet klare og gode råd og tiltak for både overnatting og servering.
SE HOTELLETS HJEMMESIDE FOR HVILKE TILTAK VI GJØR.
https://www.dalseter.no/informasjon-om-korona

I og ved stallen følger vi til enhver tid de smittevern-regler som er satt fra FHI og NRYF og ber om at våre gjester også innretter seg etter disse. Link til disse ligger også på Dalseterstallen sin side.
https://www.dalseter.no/dalseterstallen

 

Artikkel i Vi Menn nr. 21/1965, skrevet av Arvid Møller om Øivind Lande
som var arkitekt, hotellmann og hestemenneske.

 

Meråkerfjell Ridesenter

 

Meråkerfjell Ridesenter ligger i Meråker kommune. Hit kommer du ved å kjøre E 14 fra Stjørdal mot Sverige. Det er 45 min fra Trondheim Lufthavn Værnes og 2 1/2 time fra København. Direktefly fra Helsinki, Frankfurt, Amsterdam, London og Stockholm. Svært sentralt!

 

 

Meråkerfjell Ridesenter ble startet i 1991, etter at de som drev ridesenteret tidligere la ned aktiviteten i området. Det var Ole Ingebrigt Dyrhaug og Dyrhaug Ridesenter som startet i Teveldalen, Meråker, i 1978, så det har vært arrangert rideturer på islandshest kontinuerlig i Meråkerfjella i 42 år.

Vi har for tiden ca 65 islandshester hvorav 35 hester som kan brukes til fjellturer. Resten er unghester og avlshester.  På gården har vi oppstallingesplass til ca 30 hester, men stort sett er alle på utegang hele året. Vi har ridehus på 45×23 m  som brukes i forbindelse med kurs, temming og tilridning. Det ligger såpass mye snø her på vinteren at vi er helt avhengig av hallen for å få trent hestene.

Vår aktivitet er primært fjellridning som foregår fra det blir bart (om det blir berrmark i år) til snøen blir for dyp. Sesongen starter med halvdagsturer, og forlenges etterhvert som det blir gress til hestenes lunsj.

Uke 26 og 27 er det alltid rideleiruker med barn fra 10 år og oppover. Leirene er fra mandag t.o.m. torsdag. Dette er for at vi kan ha overnattingsturer eller dagsturer i helga. Vi benytter oss av turistforeningens hytter eller bor i lavvu når vi ligger i fjellet. Våre gjester kommer for det meste fra distriktene rundt oss her, både i Norge og Sverige.

Tidligere år har vi hatt en god del overnattingsturer, men vi har sett en tendens til at folk ikke har så god tid. Vi håper at stressnivået senkes slik at de får nyte litt mer av vår flotte natur.  De siste åra har det vært masse halv og heldagsturer. Vi rir ulike dagsturer, slik at de som vil bo på gården og ri flere dager kan få med seg mye fjell. De som bor her får servert kortreist mat. Vi har både fjellfisk, elg og rein på menyen, også kjøtt og grønnsaker fra stedlige produsenter. Overnattingen på gården er et eget hus med 4 soverom og god plass til 10 personer.

I og med at vi er beliggende i fjellet, er det bare en kilometer til vi er over skoggrensen. Vi ligger i et tamrein område og ser ofte de går og beiter her. Det er også mye sørsamisk historie i området. Fra 2. verdenskrig er det mange historier om flyktningene og losvirksomheten. Meråker har en 2000 år gammel industrihistorie og vi rir i områder der den nordiske jernalderen startet og i senere tid kopper ble tatt ut av fjellet. Dette kan gjestene få mer av om det er av interesse i gamma vi nå har satt opp. Vinterstid går det rein her som vi har temt for turistvirksomhet. Det er også salg av samisk sløyd. Fra høsten av utvider vi samarbeidet med Rypetoppen adventurepark (Norges tøffeste klatrepark) som da skal ha leirskole, der vi bidrar med aktiviteter med hest, reinsdyr og sørsamisk kultur og mat.

 

Når det gjelder årets smittevernregler, vil utstyret blir rengjort i henhold til reglene, og overnattingsturene vil bli gjennomført i henhold til gjeldende smittevernregler.

Velkommen til Meråkerfjell Ridesenter!

 

 



Malcare WordPress Security