Landslagspresentasjon: Maria Gjellestad Bosvik

Av Rachel Steen

Foto: Tine Johansen

I tiden frem mot VM ønsker vi å bli bedre kjent med rytterne og hestene som skal representere landet. 

Denne gangen skal vi bli bedre kjent med ungrytter Maria Bosvik.

Maria er 19 år, og kommer fra Stavanger. Hun er medlem av Villingur Islandshestforening. Selv om mye av tiden går med til hest, bruker hun ellers mye av tiden sin på skole, venner og trening.

I august drar Maria og resten av det norske landslaget til Nederland. Med seg har hun den ti år gamle vallaken Tindur fra Jakobsgården. Da Maria prøvde han på Stall SP i 2020, var noe av det første hun merket utstrålingen, det fine lynne og de gode gangartene han hadde.

 – Det var full klaff fra første stund!

Det har vært en vellykket sesong for Maria og Tindur, med flere gode resultater. Hun beskriver den som en stigende kurve. Årets stevnesesong startet med Sleipnirs doble world ranking-stevne. Der ledet ekvipasjen alle uttakningene. På St. Hans-stevnet i juni tok de førsteplass i firgang og andreplass i tølt. I tillegg ble Maria tildelt stevnets «Feather Prize», en pris som deles ut til rytteren som utmerker seg med fin og harmonisk ridning. Deretter gikk turen videre til Momarken Travbane hvor det var duket for Norgesmesterskap. Der ledet de uttakningen i T1, og lå på en andreplass i V1. Maria og Tindur forsvarte førsteplassen sin i tøltfinalen, og kom seirende ut med karakteren 7,11. I firgangsfinalen kom paret på en delt førsteplass på 7,07, som til slutt endte med sølv.

På verdensmesterskapet skal ekvipasjen starte V1 og T1. Målet er å ri fine uttagninger, samt å komme til en finale, men uansett hvordan det går gleder Maria seg til reisen og ser frem til et fint mesterskap. Etter de gode resultatene på Norgesmesterskapet ønsker hun å fortsette den samme treningsmetoden som før NM i tiden frem mot VM. Da dro hun og Tindur til Bernt og Gabrielle Severinsen for å trene og finpusse, noe hun synes ga gode resultater. 

Etter flere år både på hesteryggen og på konkurransen, har 19-åringen opparbeidet seg mange fine minner. Hun trekker spesielt fram da hun og hennes gamle hest, Djass, ble nordiske mestere i 2018. Hun beskriver han som en fantastisk hest som har en helt spesiell plass i Marias hjerte. Hun legger også til Norgesmesterskapet i gædingakeppni i 2021 som et fint minne. Der ble hun og Tindur norgesmestre selv om det bare var andre gang hun prøvde disiplinen. 

– Det var utrolig gøy!

Når det kommer til å være på stevner, er noe av det viktigste for Maria å være godt forberedt. Hun har derfor flere gode rutiner som skal sikre at alt er på plass før innsjekk. I tillegg legger hun vekt på viktigheten av å ha mennesker rundt seg som kan gi god energi og et positivt input. Mari Soot Kristiansen har lenge vært en slik person for Maria. Hun har vært med som trener og støtteapparat i flere sesonger, og vært en god støtte i tiden fram mot stevnestart. Denne vinteren har hun trent med både Mari og Trine Risvang, som begge har gitt henne et godt grunnlag for årets sesong. I år har hun også fått med seg Bernt og Gabrielle på laget. De har hjulpet henne både før og under stevnet, og har ifølge henne selv vært en viktig del av prestasjonene på konkurransebanen. Maria understreker viktigheten av å ha et godt støtteapparat rundt seg, og trekker særlig frem moren, Birthe, som en viktig person. På stevneplassen fungerer hun som både mamma og groom. 

– Uten henne hadde jeg ikke kunnet drive med hest på det nivået jeg gjør nå. 

Vi ønsker Maria og Tindur lykke til på VM, og gleder oss til å følge med dere!Malcare WordPress Security