Godt Nytt År!

Det er bare timer igjen av 2002, og det er på sin plass å ønske Godt Nytt År, og samtidig dele noen tips for rakettredde hester.

Av Stein Larsen

I 2008 ble det innført forbud mot raketter med styrepinne i Norge. Det er anledning til å sende opp fyrverkeri mellom 18.00 og 02.00 nyttårsaften, dersom ikke noe annet er bestemt.

Mange sliter med dyr, og da spesielt hunder, som blir livredde nyttårsaften. Dersom du har hest som blir redd av raketter er det noen enkle grep du kan ta.

– Spill høy bråkete musikk i stallen for å avlede raketteksplosjonene

– Dekk til vinduer og annet som vil hindre hestene i å se blinkende lys. Hestene er som regel mer redd for blinkende raketter en lyden.

– La det stå lys på i stallen, evt blinkende julelys i tillegg.

– Fóre hesten like før midtnatt med godt fór / det beste hesten vet.

– Bomull pakket inn i en gáskompress (som er brettet ut) til å ha i ørene som ørepropp. Da kan en med letthet få dem ut og en vet at det ikke ligger igjen bomull i øregangen.

– Evt. beroligende sprøyte eller gelé til å legge under tunga. Veterinær må kontaktes for dette.

– Dersom hesten har lett for å tråkke seg, kan det være fornuftig å bandasjere beina.

– Husk at hesten kan være noe redd dersom du kommer til stallen 10 minutter før midnatt. Tenk da sikkerhet når du skal håndtere hesten. Det kan være greit med noe tilvenning tidligere på kvelden.

– Husk at en stresset og redd hest kan forsøke å hoppe ut fra en boks og ut på gangen

– Og som alltid: husk at ALT fór bør være innelåst eller stå i et annet rom og ikke tilgjengelig på stallgangen for hester som kommer seg fri.

Et annet godt tips er selvsagt å ta en prat med sine nærmeste naboer, og henstille dem til å begrense rakettbruken i tid og omfang.

Kilde:
Hestepraktiserende veterinærers foreningMalcare WordPress Security