Følger du med på føllingen?

Med vidoovervåkning kan du  følge med på føllingen uten å forstyrre hoppa.

Stort sett fikser de fleste hestene føllingen selv. Men vil du ha kontroll og følge med når føllet melder sin ankomst, kan overvåking være en grei løsning.

– Det finnes mange eksempler på at folk har våket dag og natt, så tar de seg en 20 minutters pause, og når de er tilbake, står føllet der. Hestene vil ha mest mulig fred og ro under føllingen. Derfor har vi forskjellige systemer med føllalarm og overvåkingskameraer, så vi kan følge med uten å forstyrre, forteller Bernt Severinsen, som nylig fikk føll nummer to denne våren.

Kamera i boksen
På Havnås gård benytter de seg av videoovervåkning, fortsetter han:
– Vi har ikke så mange føll i året, utstyret for overvåkning henger litt sammen med hvor mange føll du får. Vi er her og har mulighet til å følge opp. Derfor har vi god oversikt. De fleste fødsler går greit, men går det dårlig, kan det gå veldig dårlig, og da kan vi fort miste både mor og føll. Vanligvis har vi pleid å følge med på tegn med voksdråper, beregning av termin og så videre, men da vi fikk Tigull hjem fra den traurige betennelsen for noen år siden, installerte vi videoovervåkning i stallen. Siden da har de brukt videoovervåking i forbindelse med følling også. I tillegg til å overvåke boksen, kan kameraet brukes til å overvåke paddock, stall og andre viktige steder. Det er fint for oss å ha oversikt. Til føllovervåkning er den glimrende. Men vi sover nok litt mindre om natten, disse dager, det er veldig spennende å følge med.

Foruten bilde, er det også lyd på kameraet, så du hører hva som skjer, for eksempel vrinsking, skraping i gulvet – auditiv informasjon som kan være varsler om at føllingen er i gang.

Føllalarm
Et alternativ eller tillegg til videoovervåkning, er føllalarm. Føllalarm fungerer ved at et belte med en sensor blir spent rundt hoppa, som en gjord. Sensoren reagerer på hestens atferd rett før føllingen, og varsler.

Landslags-coach Rune Svendsen, avler og bosatt i Danmark, har stor aktivtet hver vår med mange føllinger. For ham fungerer føllalarm utmerket:
– Vi har to forskjellige som vi bruker. Den vi bruker mest måler forhøyet temperatur hos hoppa og sender så alarm til en boks inne i huset hos oss. Vi har også kamera i føllboksene og kan se når føllingen går i gang. Og ja – ingen tvil om at det mer enn èn gang ville gått galt uten alarmen, sier han.

Lykke til med føllingen, med eller uten overvåkning!

 



Malcare WordPress Security