02 mai Den fine føllinga
Saga fra Berg, en dag gammel – en lang reise er så vidt begynt… (Foto: Mette Sattrup)
Våren er tid for følling. Elleve måneders ventetid er over for Martine og Dis, for sist uke kom et vakkert, velskapt individ på fire til verden.
– Denne gangen fikk vi desverre ikke med oss fødselen, det ene øyeblikket sto Dis ved maten og slappet av, knappe 20 minutter senere sto hun med føll ved fot, smiler stolt Martine Åsvall Fjeld, hrimnirmedlem.
På gården Berg ønsker de en naturlig følling, og legger opp til følling utendørs. Forberedelsene er viktige, forteller Martine:
– Skulle det skje noe, har vi gjort klar en boks i stallen som er rengjort og holdt av til føllet. Vi passer på å vaske jurene til hesten, og vaksinerer gjerne hoppa så nærme føllingen som mulig, dette gir en liten immunforsvar boost. Hoppene får rikelig med fôr, både høy og kraftfôr/vitaminer og mineraler for drektige hopper. Når føllingen endelig nærmer seg følger vi ekstra nøye med på jurets og magens utvikling. Får hoppen hvite vokspropper på juret så vet vi at føllet kommer om noen få timer.
Men slik ville ikke Dis det denne gangen:
– Det merkeligste med denne føllingen var at det skjedde like etter klokka 19. Av erfaring pleier hopper å følle om natten eller tidlig morgen, så dette var veldig spesielt og uventet.
Dåpsgave
Føllet til Dis er en dåpsgave fra Martines mamma Bente til barnebarnet Theodor (bildet):
– Dette har vært planlagt helt siden vi kjøpte Dis i 2015, forteller Martine. (Foto: Privat)
Venter flere
Dis var bedekket med Frakkur fra Langholti:
– Vi endte opp med ham, en vennlig fyr med gode gener og gangarter. Nå venter vi spent på to føll til. Først av vår egenavlet Freyja fra Berg, hun er også drektig med Frakkur. Vi håper det kommer om en ukes tid. Neste på lista er Ársol frá Ásbrú, dette er helsøsteren til Frakkur, hun er drektig med Kveikur frá Stangarlæk som har 10 for både tølt og vilje. Ársol kjøpte jeg impulsivt i januar i håp om å få et godt fremtidig avkom ut av henne, så dette føllet gleder jeg meg spesielt mye til.
Tips til andre
Mitt beste tips til andre som ønsker å avle, er å ta seg god tid med valg av hingst. Sett opp en liste over hva du ønsker ut av føllet og finn en hingst som oppfyller disse kravene. Ikke tenk på sprangavgiften, da dette bare er en liten dråpe i havet for en framtidig ridehest, avslutter Martine.
I medlemsbladet, Islandshestforum nr. 1/2020, kan du lese mer om følling.