Alvorlig om doping

Det var ikke bare doping av firbente som sto på agendaen under halvårsmøtet. Doping blant tobente aktører er like alvorlig. Det tok Marie Omestad for seg.

Av Stein Larsen

Hun kunne fortelle om 10 til 20 saker årlig i årene 2018 til 2022, der de tobente aktørene viklet seg inn i dopinggarnet.

– Det er mange grupper som tas. Ikke bare den klassiske syklisten. Flest menn dominerer statistikken og det dreier seg mest om sentralstimulerende stoffer som cannabis, men også anabole steroider. Når det gjelder hest har vi ingen saker med aktører, men to med hester, fortalte hun.

Det fikk henne ikke til å droppe en advarende pekefinger. Det finnes dem som går i garnet fordi de importerer kosttilskudd med ulovlige stoffer, eller rett og slett bruker medisiner.

– Alle som konkurrerer med hest er inkludert i Norges Idrettsforbund. Dermed gjelder dopingreglementet for hest og rytter. Da skal man tenke seg om dersom man vil importere et kosttilskudd til seg selv, eller bruker medisiner som er lovlige uten at det er registrert i forbundet. Det kan gi problemer. Man må nemlig søke om fritak for å bruke medikamenter og de skal brukes korrekt, sa hun.

En annen oppfordring var også klar.

– Ikke tiss i boksen til hesten. Det kan smitte den. Du kan godt ha benyttet et lovlig preparat selv, men som ikke er lovlig på hest. Da kan man få positiv prøve, forklarte hun.

I det hele tatt sørget Marie Omestad for et tankevekkende foredrag.

Mer om arbeidet til Antidoping Norge finner du på deres hjemmeside.Malcare WordPress Security