En pioner er gått bort

Gunnar Jonsson (Foto: islandshest.dk)

Medstifteren av FEIF og Dansk Islandshestforening, Gunnar Jonsson, ble 89 år. Fredag 25. september sovnet han inn etter lengre tids sykdom.

– Gunnar Jonsson var en pådriver for å utvikle sporten og interessen for islandshest over hele Norden. Ekteparet Marit og Gunnar var norgesvenner og hadde hytte på Justøya i gamle Aust-Agder fylke i mange år. Marit er fra Grimstad, og det har derfor vært naturlig å god kontakt mot Norge. Jeg har besøkt dem mange ganger da de bodde på Stenholmen, og vi ble alltid vist stor gjestfrihet og høyt engasjement om Islandshesten og våre kjære foreninger. Våre tanker går til Marit og familien, sier Even Hedland, leder Norsk Islandshestforening.

Med tillatelse gjengir vi minneord skrevet av Jens Iversen:

Nekrolog

Gunnar var sammen med sin kone Marit med til på helt afgørende vis at lægge grundstenen til den islandske hests udbredelse uden for Island – og dermed fundamentet for den islandshesteverden vi har i dag.

Karakteristisk for Gunnar var, at han havde en enorm kapacitet og engagement i alt, hvad han involverede sig i. Han var uddannet civilingeniør og var i en lang årrække direktør i Colgate Palmolive i Danmark.

Gunnars far var islænding, og Gunnars fætter – Gunnar Bjarnasson, der var tilknyttet det islandske landbrugsministerium som hesteavlskonsulent m.m. – var inspirationen for Gunnar, der importerede de første islandske heste til Danmark omkring 1965.

Det blev hurtigt klart for Gunnar og Marit, at der ville blive behov for en forening for ejere af islandske heste i Danmark, hvilket førte til stiftelsen af DI i 1968. Med inspiration fra Island og internationale kontakter blev FEIF stiftet i 1969 – også med Gunnar og Marit som de mest aktive bidragsydere. Gunnar var i flere år i bestyrelsen for FEIF, og Marit blev senere præsident for FEIF.

Et centralt fokus for Gunnar og Marit ved stiftelsen af både DI og FEIF var, at sikre avl af renracede islandske heste udenfor Island, og at avl og sport skulle holdes inden for samme organisation. Dette har været fuldstændig afgørende for den kæmpe udvikling, der har været for den islandske hests udbredelse og anvendelse.

DI´s medlemsblad TÖLT blev startet af Gunnar og Marit, og Gunnar var redaktør i mere end 20 år. TÖLT udviklede sig til at blive et fantastisk medlemsblad og samlingspunkt med en meget høj redaktionel standard.

Gunnar og Marit er æresmedlemmer af Dansk Islandshesteforening og har modtaget The FEIF Award for deres helt enestående indsats for den islandske hest i en menneskealder.

Stutteriet Stenholt drev Gunnar og Marit i mere end 40 år, og der er gennem tiden blev avlet flere gode heste og holdt mange møder og kurser m.m. på Stenholt.

Gunnar var en dygtig og erfaren rytter – altid med en flot opstilling og i ét med hesten, og Gunnar er også blandt de få, der havde succes med at køre med islandske heste.

Jazzmusik var Gunnars store passion, og han var drivkraften i et jazzorkester – også kaldet TØLT-orkestret, der mange gange har spillet op til dans og pragtfuld stemning ved rytterfester og sammenkomster.

Gunnar er hædret med Den Islandske Falk – den fineste orden, der gives af den islandske stat til personer, der gjort en ekstraordinær anerkendelsesværdig indsats for Island.

Gunnar var en Gæðingur!

Æret være Gunnars minde!

Donasjoner

Bisettelsen finner sted lørdag 3. oktober 2020.

Skulle man ønske å sende blomster, vil familien sette pris på at man i stedet støtter finansieringen av ”Gunnar og Marit Jonssons Tølter”.

 

 

 



Malcare WordPress Security