Vil leve av hest i vest

Steinar sammen med sine foreldre og samarbeidspartnere, Johannes Kolnes og Cecilie Clausen Kolnes.

Steinar Kolnes har flytta hjem til Norge, og satser nå for fullt på hest som levebrød. Da er det på sin plass å invitere til åpen dag.

– Planen har alltid vært å leve av hest, jeg har aldri hatt noe annet alternativ. Det er min drøm, sier Steinar.

Tross i ruskevær på Vestelandet i helga arrangerte han åpent hus i samarbeid med foreldrene sine søndag. Da fikk skuelystne muligheten til å ta en kikk på både hestene og fasilitetene på gården Skarstad.

– Jeg har mange ideer og planer for drift framover, og ser fram til å sette dem ut i livet, forteller han.

Steinar har arbeida fulltid med islandshest i utlandet i fire år nå, derav to år på Slippen i Danmark og to år på Kronshof i Tysland. Der har han høstet kunnskap som vil komme godt med i arbeidet framover.

– Nå skal jeg falle til ro her, og er i gang med å starte opp eget firma, sier Steinar.

Planen er å basere driften på trening av hest, salgshester, undervisning og ulike opplegg for grupper hjemme på gården til foreldrene.

Avgjørende samarbeid

På Skarstad som ligger i nærheten av Haugesund er det til sammen 40 hester med stort og smått. Gården er totalt på 1.500 dekar, og har romslig stall, rideveier og rideshus.

– Fasilitetene her er gode. Jeg er heldig som har foreldre med samme interesse. Ikke minst er det positivt at de interesserer seg for å avle gode hester, sier Steinar.

Nesten alle hestene han har ridd på gjennom karrieren så langt har vært hjemmeavlede. Han måtte ri på de hestene de hadde hjemme på gården, og gjøre det beste ut av det. Noe Steinar tror har vært med på å forme og utvikle ham som rytter.

– Jeg blir aldri lei av flotte hester, og liker veldig godt å ri. Alt koker egentlig ned til målet om å bli en best mulig rytter, sier han.

Nå er han veldig klar for å leve ut drømmen om å leve av hest. Det er som de fleste vet ikke noe latmannsliv. Steinar trener omtrent 12 hester hver dag.

– Det er fint å flytte hjem, og jeg setter stor pris på samarbeidet jeg har med foreldrene mine, understreker rytteren.

– Det er veldig kjekt å få ham hjem igjen. Han har vært savna, sier mamma Cecilie Clausen Kolnes.

Hesteinteressen har nok sønnen arva fra henne. Det er nå 46 år siden hun begynte med islandshest, mens gården ble kjøpt for 28 år siden. Vi kjenner henne som både konkurranserytter, dommer og avler.

– Det at Steinar har vært så interessert i hest helt siden han var liten har gjort at jeg også har kunnet drive mer med hest, sier Cecilie.

Både hun og mannen, Johannes Kolnes, har jobb utenom gården. Derfor er det ekstra kjærkomment når sønnen nå har flytta hjem igjen, og kan ta hånd om en del av de daglige gjøremålene i stallen.

Større marked for salg

Under søndagens arrangement fikk gjestene en omvisning på gården, visning av unge hester og selvsagt også se de to gromhingstene Svalinn fra Skrastad og Þráður fra Þúfu í Landeyjum. Begge har representert Norge internasjonalt.

– Vi har valgt å øke avlen de siste årene da vi ser at det er et voksende marked for salgshester, fortalte Steinar til gjestene.

Han har allerede etablert satsningsgrupper for junior- og ungryttere som ønsker å være en del av Team Skrarstad, der de har samlinger og treninger sammen med Steinar. Planen er at det også skal bli en slik gruppe for voksne ryttere.

 

Steinar viser fram hesten Svalin fra Skarstad.

 

Avkom etter Svalin fra Skarstad.

 

Gjestene fikk omvisning og en nøye innføring i driften på gården.

 

Ridehuset på gården er et flerbruksbygg, og meget flittig brukt.

 

Sesar fra Skarstad etter Kvaran fra Slippen og Stjerna fra Kolnes.

 

Gjestene fotograferte ivrig de flotte hestene som ble vist fram.

 

Steinar viser fram Þráður Þufu i Landeyjum.

 

Tópas fra Skarstad etter Kvaran fra Slippen og Prinsessa fra Kolnes.

 

Þráður fra Þufu i Landeyjum tok gjerne imot litt kos etter å ha vist seg fram for gjestene.

 

 Malcare WordPress Security