– Takk for alt du fantastiske Jarl

 

Rune og Steffi Svendsen minnes Jarl frá Miðkrika som en superstjerne. Her setter de ord på tiden med superhingsten.

Av Stein Larsen – post@trav365.no

Tirsdag kom beskjeden om at hingsten var avlivet, 26 år gammel, etter et uhell i luftegården dagen før. Meldingen er mottatt med enorm sorg i islandshestmiljøet over hele Europa. Jarl var en stjerne og de er ikke få, de som lot seg blende av ham.

Stian Pedersen solgte i 2007 Jarl til Lucia Koch i Østerike etter hans mangfoldige triumfer på konkurransebanene i inn- og utland.  Lucia konkurrerte selv på Jarl på VM.  I 2012 kjøpte en gruppe avlere i Danmark Jarl til bruk som avlshingst.

– Vi hadde ingen planer om konkurranser, forteller Rune.

Jarl ble satt i lett trening av vinteren 2012/-13 og utpå vårparten var formen så god hos den gamle stjerne at de bestemte seg for å reise på stevne med han i Tyskland.  Formålet var det ene stevnet, Kronshof Special, – som en ren markedsføring og boosting for å score noen ekstra hopper. Suksessen uteble ikke.  Jarl ble stjernen – igjen.  Publikum bruste og poengene gikk i luften.  Jarl hadde plassert seg på verdenskartet igjen.

– Under stevnet kom den tyske landslagstrener til Steffi og spurte om hun ikke kunne melde han på kvalifiseringsstevner til VM – han mente han ville være en hot kandidat.  Steffi takket høflig nei, og sa at nå skal han hjem og bedekke hopper. Jarl deltok ikke på noen av de obligatoriske uttagningsstevnene, men vi bestemte oss for at han skulle med til Tysk mesterskap i juli 2013.  Og for en hest, for en publikumsfavoritt.  Hesten dunket inn flere 10 taller for hurtig tempo tølt.  Og selv om han ikke vant så var det ingen tvil hvem som var publikumsvinner.  Så ble det likevel VM og i VM 2013 var han igjen A-finalist på et VM.  Hvilken annen hest har gjort dette, gått utallige VM med tre forskjellige ryttere og alltid kommet til finalene.  Jarl er et unikum.  Samtidig som han gikk disse konkurransene på absolutt topp nivå, betjente han også 33 hopper her hjemme på Teland, erindrer Rune.

I de etterfølgende år var det avl som gjaldt.  Og det eneste han deltok i var noen showstevner i forbindelse med store innendørsarrangementer, som ren markedsføring.  Selvfølgelig alltid til stor glede for publikum.

– Vi som eiere merket etter hvert at bruken av Jarl i avlen var noe fallende.  Så i 2019 bestemte vi oss for å «booste» ham litt for markedet igjen.  Nå var det Ice Horse Festival og hingsteshow som gjaldt.  Siden han først var på Ice Horse Festival fant vi ut at han også like godt kunne konkurrere i 4- gang, 24 år gammel.  Og igjen stjal han showet. Ikke nok med at han vant hingsteshowet over meget gode hester , han tok like godt seieren i 4-gang også i en alder av 24 år.  God nummer to ble verdensmesteren i 4-gang fra 2013, så dette var ikke noe klubbstevne, men et stevne av VM kvalitet, smiler Teland-Svendsen.

Fra 2019 og frem til det forferdelige uhellet skjedde var han oppstallet og trenet hos en av medeierne, Katrine Skrubbeltrang.

– Her har han nytt sitt pensjonistliv hos den mest fantastiske og omsorgsfulle trener og hestemenneske man kan tenke seg.  Katrine utviklet, i likhet med alle oss andre som har hatt kontakt med denne hesten, et tett og nært forhold til Jarl.  At han nå er vekk er hardt og sårt for oss alle, men nok aller verst for Katrine, forteller Rune.

Rune har kjent Jarl siden han entret konkurransebanene.  Han vet hvilket ufattelig grunnlag og arbeid Stian Pedersen la ned i hesten, som nok er det viktigste momentet i forhold til at hesten både hadde slik enorm holdbarhet og at han kunne prestere med andre ryttere på toppnivå.

– De årene vi hadde med Jarl har gitt oss ufattelig glede, fantastiske avkom og mange nye venner.  Jarl er nemlig hesten alle vil se, helst ta på, og aller best ha en selfie med.  Og slik utvikles nye bekjentskaper. Vår påstand er at Jarl er verdens mest kjente islandshest, og han har varmet ufattelig mange hjerter opp gjennom årene.  Han var en stor personlighet som gjorde all for sin rytter.  Et sitat fra Steffi er på sin plass:  « Denne hesten er litt merkelig, når man er i collecting ring og venter på å bli kalt inn på banen så prøver han flere ganger og komme seg inn på ovalbanen.  Det har jeg aldri opplevd med noen hest før, har derimot ofte funnet at de helst vil komme seg vekk fra ovalbanen».  Og slik var Jarl, han elsket å være i rampelyset, høre stemningen og applausen fra tribunen. Det finnes ingen som Jarl og det er bare ufattelig trist at denne utrolige reisen nå er over.  Men han vil bli husket og snakket om langt inn i fremtiden.  Og han er en hest som fortjener det, sier Rune ettertenksomt.

 Malcare WordPress Security