15 jul RIDEGLEDE PÅ RIDELEIR
Jenny gliser fra øre til øre når hun fører List over hinderet. (Alle foto: Mette Sattrup)
– Det morsomste er å hoppe, løpe og å ri tur, synes Jenny, 8 år, og på rideleir for første gang.
På ridebanen ligger en bom, og èn etter èn nærmer de seg bommen i skritt, foroverlent med godt tøyletak og lett sists.
Stappfull av tillit troner Jenny stolt på ryggen til List:
– Vi har tøltet også. Det var ikke vanskelig, smiler hun, og er ganske sikker på at hun vil komme tilbake hit en annen gang også.
LEIETRENING: Ottilje leier Lodbrok inn fra beite.
Gjengen på fire er i gang med å klargjøre hestene til neste økt. Denne rideleiren har gått over tre dager, hver dag fra klokka ni til fire. Deltakerne har vært rimelig ferske ryttere, og første dagen startet derfor med en innføring på ridebanen.
– De red i 45 minutter hver og fikk undervisning på banen. Deretter bar det avsted på tur med alle sammen. To av dem har ikke vært her før, så vi måtte tilpasse opplegget litt forskjellig, forklarer Inger-Lise Fosmo Faksvaag, som sammen med ektemannen Ole Arild drifter Grytenholm Isigard med rideskole og rideleir.
SADLER SELV: Ottilje strammer gjorden og er snart klar for trail-trening.
Tirsdag fikk den mest ridevante deltakeren være med Ole Arild og stalljente Johanne på ridetur, mens de andre fikk undervisning på banen.
– Det var rett og slett for at hun skulle få ri med litt fart. I og med at vi bare har fire på rideleir, tilrettelegger jeg så alle skal få undervisning og utfordringer på sitt nivå, sier Inger-Lise. Med bakgrunn som pedagog tilrettelegger og finner hun praktiske løsninger hele veien.
– Det er noe vi er nødt til, både vi lærere og ridelærere, fastslår hun.
Senere samme dag red de andre en liten skrittetur, mens den mest ridevante fikk én til én undervisning på ridebanen.
TRENER TRAIL: Sol står stille i midten av ringen og venter mens Anne Marthe rusler en runde rundt henne.
Da det regnet som verst, gikk tiden til pussing av hodelag, de møkket og snakket mye om islandshesten og om Island. Det syntes jentene var både interessant og lærerikt. Onsdag morgen hadde de natursti, deretter hestequiz og premieutdeling under lunsjen.
Etter lunsj gikk tiden med til å trene trail før avslutningsshowet for foreldrene. Til forestillingen hadde de pyntet hestene og var selv iført kostyme.
– Vi avslutter alltid med en oppvisning for foreldrene, forteller Inger-Lise.
FULL BLINK: Astrid, 11, på Øtull, kaster hesteskoen rett i bøtta.
Etter å ha vært stengt en stund på grunn av corona-utbruddet, åpnet Grytenholm Islandshestgard igjen 20. april med ridekurs som normalt fram til og med 18. juni. Da var det sommeravslutning og rideknapprøver. Etter en uke med nedvasking av stallen, kjørte de igang med rideleir ISICAMP 1 forrige uke, og nå ISICAMP 2. ISICAMP 3 blir i uke 31, og den er stort sett fulltegnet:
– Her tar vi inntil 10 deltakere, og siste natten overnatter de i eget telt. Ellers er det stor pågang på rideturer fra en time til heldagsturer, både nå fram til neste rideleir, samt etterpå. Vi har turridning stort sett hver dag til ut i uke 33. I uke 34 starter rideskolen opp igjen, og da har vi turridning i helgene, som vi forøvrig har stort sett hele året. Det har vært utfordrende med all vaskingen av utstyr og å finne frem til et smittevernregime som fungerer. Fram til nå har rytterne stort sett kommet fra Innlandet, men vi kjører bare på videre med smittevernopplegg som fungerer for oss alle. Vi gleder oss til fortsettelsen, avslutter Inger-Lise Fossmo Faksvaag på Grytenholm Isigard.
TRIVES PÅ RIDELEIR: (F.v.) Stalljentene Mari 16 og Johanne 14, sammen med Anne Marthe, Inger-Lise og Ole Arvid.