Pinsestevnet i Seljord – avlyst for første gang

Pinsestevnet i Seljord skulle i år feire 45-års jubileum. Så kom korona-pandemien.

Siden starten i 1975 har Pinsestevnet i Seljord vært et samlingssted for islandshestentusiaster fra hele landet. Her møtes eliten og fritidsrytteren side om side, barn, unge og voksne, til sosialt samvær, konkurranser og kurs med islandshesten i sentrum. I år ble det ikke slik. Korona-pandemien satte en stopper for det.

– Per og jeg synes dette er helt tragisk. Vi prioriterer pinsen i Seljord hvert år. Det er som 17. mai for oss. Jeg synes det er kjempetrist, sier Tone Kolnes, som har deltatt på Pinsestevnet hvert år siden det ble arrangert i Seljord for første gang i 1975.

 

Tone Kolnes har deltatt på samtlige pinsestevner siden starten. Bildet er tatt i Seljord i 2018.

 

Fra starten av het det Pinsekurs, det vi i dag kaller Pinsestevne. Det aller første pinsekurset ble avholdt på Rud i Kongsberg allerede i 1974. Året etter ble starten på en lang tradisjon med pinseaktivteter i Seljord, med unntak av pinsen 1979 da det ble avholdt i Fyresdal og 1984 på Tretten.

Den gang var ikke anlegget i Seljord så utbygget som det er i dag, forteller Tone:
– Den store banen ble anlagt til VM i Seljord i 1997. Før den tid ble det satt opp mange provisoriske ridebaner med tau, sikkert ti av dem, da vi hadde stor kursaktivitet der, minnes hun.

 

Pinsestevnet har konkurranser for alle nivåer og aldre. Æresrunde i V1 for Elise og Framherji, 2017.

 

Leder i Norsk Islandshestforening, Even Hedland, synes også det er trist at man i år må bryte en lang tradisjon på grunn av korona-pandemien:
– Vi beklager dette sterkt, men å avlyse var det eneste rette. Hele styret synes dette er veldig leit, men vi må se framover, sier Hedland. Blant annet skulle Norsk Islandshestforenings 50-års jubileum ha blitt markert under årets Pinsestevne.

Arvakur Islandshestforening avholder sitt første stevne etter at begrensingene for idrettsarrangement ble noe lempet på siden koronakrisen brøt ut. Pinseaften går Vårmesterskapet av stabelen i Svarstad etter nøye planlegging for å imøtekomme de nye reglene med blant annet kun 50 personer til stede samtidig. Et aldri så lite plaster på såret for deltakerne som har ventet lenge på å få konkurrere og møte likesinnede, elementer fra det tradisjonsrike Pinsestevnet. Men for å få delta på kostymetølt og andre trivelige aktiviteter som hører Pinsa i Seljord til, må vi alle smøre oss med tålmodighet og vente et helt år.

 

Om ett år kan vi igjen glede oss over morsomme kostymer og spennende konkurranser i Seljord. (Alle foto: M. Sattrup) 

 

 



Malcare WordPress Security