Norsk hestefilm høster priser i USA

Eva og Jon Learn i USA under lanseringen av Horse Powers, From the Land of the Viking, i november/desember 2019.

Filmdokumentaren som vises i USA fra slutten av november og fram til juni 2020, har til nå vunnet seks filmpriser. De to seneste ble gitt under Equss filmfestival i Kentucky, 5. – 8. desember 2019. 

Med dokumentaren Horse Powers – From the Land of the Vikings, vil ekteparet Eva og Jon Learn vise hva hesten betyr for mennesker i dag, og hva den har betydd for oss gjennom tidene, de nære bånd mellom hest og menneske i tradisjoner og næring, men også innen terapien. Produksjonen har tatt flere år, og den gode mottakelsen i USA varmer derfor ekstra godt for ekteparet fra Furnes:

– Dette er det vi har jobbet for, å nå ut til en størst mulig målgruppe. Jon er amerikansk og jeg norsk, så derfor ønsker vi å «bygge en bro» mellom Norge og USA. Dette gjør det lettere for oss å ha kontakt med familie og venner i begge land. Det er over all forventning at hele USA med alle 50 stater ønsket å se en liten bit av Norge! Og med hesten, spesielt islandshesten, som en ambassadør for Norge gjennom disse tre historiene, gjør det hele litt unikt og spennende. Dette er stort for oss. Det som startet som en liten og spinkel idé i et gammelt tømmerhus på Furnes, er nå snart spredd over hele USA, og da håper vi også andre land i Europa følger etter. Deriblant Norge. Dette var mulig å få til da vi ble forespurt om vi ønsket å vise filmdokumentaren, del 1, på en undervisningskanal underlagt PBS TV, Public Broadcasting systems, en av de største TV-stasjonene i USA. Avtalen med PBS TV fikk vi via Jon sitt kontaktnett i USA, og fordi vi aksepterte at de ønsket å vise filmen på en undervisningskanal underlagt PBS. Normalt koster det ca 20-40 tusen dollar å få vise sin film i en stat. Det er sponsorer som stort sett vanligvis dekker opp alle kostnader med filming. Denne filmen er produsert på lavbudsjett, men jeg vil tro at det er budskapet i den som appellerte til TV stasjonen, sier Eva Learn, nettopp hjemkommet fra USA hvor hun og ektemannen Jon har fulgt filmen de første ukene etter utgivelsen.

Hvis de bestemmer seg for å produsere en oppfølger til Horse Powers – From the Land of the Vikings, tror Eva at grunnsteinen er lagt for å få med sponsorer på et videre eventyr.

Tre fortellinger
Horse Powers, From the Land of the Viking, starter med eventyreren Cathrine Fodstad som forteller om sin reise til Mongolia.
– Mongoliaturen var spennende, men livet hjemme på gården var like spennende, og ikke minst mytisk. Cathrine hadde et uttalt mål med livet sitt. Hun har vært en stor inspirasjon for det videre arbeidet med filmen, det å bli kjent med henne og måten hun lever på, hennes alltid vennlige og positive vesen, gjestfrihet og hennes «vikingspirit», karismatisk og mårettet. Cathrine jobber med unge entreprenører og er veldig flink til å formidle at man aldri skal gi opp! En egenskap hun har utviklet gjennom sitt arbeid med hesten, uttalte Eva Learn til Islandshestforum en tid tilbake.

Gården Lian er også med i filmen:
– Vi reiste litt rundt i Gudbrandsdalen og Østerdalen, så tømmerhusene, kjente lukter, det å få være med opp på Dovre i naturen der sammen med hesten – det er en storslått opplevelse. Gården Lian til familien Sorknes var et slikt sted. Det begynte med at Ingeborg skulle vise meg moskus, og vi gjorde et intervju der oppe. Ingeborg og Tor er oppvokst med hest på gården, en oppdragelse som har vært tøff, men gjort dem til helstøpte folk.

Fra den norskeste fjellheimen tar filmen en ny vending. Vi møter en nordmann som har tjenestegjort i Afghanistan. Han sliter med posttraumatisk stress etter hjemkomsten, og igjen kommer hesten mennesket til unnsetning. Dette er kjernen i det hele, hvordan man bruker den firbeinte «doktoren» til å bryte gjennom den posttraumatiske lidelsen.
– Vi tok med de tidligere soldaten til Saratoga i New York, Amerika Warhorse, en veddeløpsarena, hvor de tar ut de hestene som av en eller annen grunn ikke kan brukes i løp og setter dem inn i et program med soldater som har posttraumatisk stress etter traumer i krigen. Hestene skal bidra til å gi dem et verktøy til å mestre hverdagen. Der kommer de sammen med andre soldater som har opplevd det samme. De jobber først med teoretiske øvelser, mange har aldri sett en hest før. Målet er at de skal klare å mestre den situasjonen det er å være sammen med en hest og oppnå kontakt gjennom tillit og respekt. I det øyeblikket den prosessen skjer, skjer det et mirakel, det skjer noe inne i hodet deres.  Som om brikkene faller på plass. Mestringen de opplever, samtidig som de får den tilliten hesten viser dem, det er så stort.

 

 



Malcare WordPress Security