Morsom dag med Working Equitation

Kitty og Eldar i fint driv. På høyt nivå skal tønnehinderet forseres i galopp med bytte i midten.

Tekst og foto: Mette Sattrup

Fakur Islandshestforening går nye veier. Lørdag 24. oktober arrangerte de introduksjon til Working Equitation på klubbens anlegg i Skien.

Working Equitation er en nokså ny gren her til lands, og har sitt opphav i Sør-Europa. Som konkurransegren består den av fire momenter: dressur, teknikk, speed og kveg. Det var teknikkdelen som var i fokus lørdag.

Leder i Fakur, Kitty Solberg Gulløy, hadde sett Working Equitation, WE, blant annet på YouTube, og syntes det så veldig morsomt ut:
– De hestene er jo så ridbare, og det er jo noe vi ønsker med våre egne hester også. Spesielt min egen har vanskelig for å få forstå det, særlig hvis banen er firkanetet og grå. I dag var det veldig greit å gi ham oppgaver. Jeg har alltid syntes sånt er gøy, og har arrangert en del trail- og riddersport. Dette er noe vi fint kan kombinere inn i trailen vår også, for å gjøre den litt vanskeligere. Sist jeg arrangerte trail, trodde jeg at jeg hadde bygget en vanskelig bane. Men tror det kun var én som slet litt. Og det var første gang de var på stevne. Da tenkte jeg at nå, nå må vi opp med nivået, ler Kitty.

 

– WE har mange øvelser vi kan ha på Pinsestevnet også. Selv om trailen for det meste foregår i skritt, kan mange av disse øvelsene også gjøres i skritt. Bjella, for eksempel, hadde vi med i trail sist, og garrocha (bildet) kan også gjøres i skritt, sier Kitty.

Kjempefornøyd

For Kitty og Eldar ble det en morsom dag med mange gode opplevelser:
– Jeg synes det var veldig gøy å være med. Flere av øvelsene trodde jeg hesten min aldri skulle gjøre, som sakte galopp, han kan det, men det er ikke morsomste øvelsen. Tror jeg har trent sideveisøvelser i galopp i to år, og så fikk vi det plutselig til i dag. Nå var det veldig gøy å få til galoppen, ri disse 8-tallene. Du rir jo stadig vekk 8-tall hjemme. Men uten kjeglene er det ikke det samme. Du glemmer deg litt, gir deg selv oppgaver som er enklere å utføre, banen gir støtte, og kanskje glemmer du å pirke så mye. Pirkingen lager jo ofte en spent hest. Men nå skal vi bare rundt kjegla, og hesten skal være med. Det gir mer mening for hesten også. Islandshesten er jo en arbeidshest, sier Kitty, og vil gjerne gjenta treningen senere.

 

Flere av øvelsene i Working Equitation er de samme som i trail, som for eksempel å åpne en port fra hesteryggen.

 

– Vi kan jo fint kombinere trailtrening med WE og gjøre mer av dette. Det spørs litt hva folk vil. Nå har det vært litt vanskelig å få med folk. Her er det ikke bare folk fra klubben, men folk fra alle miljøer, opplyser Fakur-lederen, og legger til at de ofte åpner for hester og ryttere fra andre miljøer enn islandshest.

Legger ut øvelser på FB

Working Equitation Norge har egen nettside på facebook. Der legger de ut alle øvelsene. Du får en god beskrivelse av øvelsen, tegninger med avstander, og en video som viser øvelsen. De legger ut en ny hver uke, ukesoppgaver, så alle kan gå inn og hente ideer.
– Jeg har hentet mye der, fått mange ideer, for du går litt tom etter hvert. Og det er gøy med litt fart også. Selv om vi sier at vi skal gjøre trailen i skritt, står det ingen steder at det være i skritt, så det hadde jo vært gøy å fått opp tempoet og hatt noen vanskeligere klasser trail. Kanskje folk hadde syntes det var litt mer gøy også, at det blir litt mer prestisje når du ikke bare rusler rundt der, men må øve på forhånd, avslutter Kitty Solberg Gulløy.

 

Bjelle og rygging var ikke noe problem for Kitty og Eldar.

 

Fersk sportsgren

Working Equitation Norge startet i 2016.
– Det har vært litt trått å komme i gang, men nå har vi en facebookgruppe hvor vi er over 600 medlemmer. Vi får mange henvendelser. Dette er 13. treningen siden juni på Østlandet, forteller Susanne Giske, styremedlem i Working Equitation Norge, og veileder under introduksjonen til WE i Skien.

Susanne forteller at sportsgrenen WE kommer fra Sør-Europa og bygger på søreuropeisk bruksridning, hvor tradisjonene fra hesten som arbeidsdyr er videreført og laget konkurranse av:
– Øvelsene man rir er gjerne praktisk rettet. Du kan møte på en port når du skal ha tilsyn til kuene, må gjerne ri med en hånd fordi du bruker den andre hånda til noe annet. Ekvipasjen skal vise smidighet, lydighet og likesidighet hos hesten, samt at den er en lydig og selvsikker ekvipasje, som ikke kikker på hinderne og sånne ting. Det blir mijøtrening i det også. I WE er det fokus på dressuren, og jo høyere klasser, jo større krav til samling. Når du rir høyere klasser, skal du ha hest som kan gå i høy form.

 

– Jeg tror islandshester egner seg veldig bra til WE, sier Susanne Giske (t.v.), som veiledet under treningen lørdag.

 

Fire momenter

Treningen i Skien lørdag handlet om teknikkmomentet av WE, en av de fire momentene som utgjør sportsgrenen:

  • Dressurtest, ganske likt et dressurprogram
  • Teknikk, hindere, det skal se lett ut, takt og samling osv.
  • Speed, omtrent samme bane som teknikk, men skal ris så fort man kan
  • Kveg, hvor man skal skille ut en okse eller kalv fra resten av flokken

– I speedmomentet stilles det ikke noen krav til samling. Det vil si, du får ikke poeng for det, men skal du klare de raske svingene, må du ha samlingen der. Gangartene er definert i hver enkelt klasse. Jo høyere klasse, jo høyere krav til gangart. I enkelte klasser kan man velge mellom trav og galopp, men hvis du kan ri hinderet bra i galopp, får du høyere poengsum, forklarer Susanne.

Hvordan tror du islandshesten egner seg til WE?

– Jeg tror de egner seg veldig bra. Det er det som er så fint med WE, vi skiller ikke på raser. En hest med flashy gangarter gir ikke ekstra poeng, for det er ikke fokuset. Det er ingenting i veien for at en islandshest kan gå VM i WE, for det er ikke som i VM dressur, hvor du må ha en topp varmblods for å nå opp. Her ser vi etter andre ting. Det er det som er så fint for alle. Man skiller ikke på ponni og hest heller, de konkurrerer i samme klasse. Så har du vokst fra ponnien din, men vil ikke selge den, ja, da er dette kanskje noe for deg? smiler Susanne.

Det er først på mesterskapsnivå det fjerde momentet, kvegdelen, kommer inn. Men det er foreløpig ikke aktuelt her til lands, forklarer veilederen:
– Jeg vet ikke om det momentet kommer til Norge. Det blir nok mer relevant hvis det er noen som vil ut og starte. Da Sverige hadde lag i VM, valgte de å stå over kvegdelen.

 

Madelen Smedsli og Grettingur på lørdagens WE-trening. Det var første gang for Madelen, som syntes det var veldig moro.

Styrker dressuren

Lørdagens WE-trening var ment som en introduksjon til sportsgrenen.
– Dette er rekruttering. Vil man bli bedre, er det dressuren man må jobbe med. Flere av disse øvelsene styrker dressuren, sa veilederen fra WE Norge.

Hun opplyste videre at WE har elementer av både trail og skeid:
– Skeid, som er en sportsgren for særnorske raser, er inspirert av WE. Men der er andre, ikke særnorske raser, ekskludert. Vi prøver å finne en felles arena hvor du kan komme med den hesten du har, uansett rase, sier Susanne, som roste islandshestenes innsats:
– De har vært kjempefllinke. Som rase er de gjerne litt kompakte og mindre. Men så er det det med gangartene. Vi rir dette i skritt, trav og galopp. Det kan kanskje være utfordrende for dem, de vil kanskje velge en annen gangart? Og overgangene, er kanskje vanskeligere for islandshesten som har flere gangarter? Men felles for dem er at de ikke lar seg skremme så lett, er kalde i hodet, og er med på mye. Jeg synes alle har vært veldig flinke i dag, avslutter Susanne Giske, WE Norge.

Et titalls ekvipasjer deltok på den åpne treningen på Fakurs anlegg på Vestre Gulset i Skien, lørdag 24. oktober 2020.

 

 Malcare WordPress Security