Lokallag inviterte til kurs i Gæðinga

Gædingakeppni passer for store og små. Oline Engeland Lid og hesten Ulfur på ridetime.

Saga Islandshestlag inviterte til Gæðingakurs 24. – 25. august 2019 med instruktør  Gro Anita Tollefsen (bildet) som er utdannet ved Holar og er godkjent gæðingadommer.

– Men viktigst av alt så er Gæðinga som konkurranseform noe som hun virkelig brenner for. For å bruke hennes ord,- så er Gæðinga for ALLE, uansett alder og nivå på rytter og hest, sier leder i Saga, Margrethe Engeland.

Første dag på kurset øvde de på forskjellige moment i et Gæðingaprogram. Om kvelden var det teori med en engasjert instruktør, før de så på mange flotte Gæðingahester på video. Neste dag viste deltakerne programmet de hadde øvd på, med instruksjon og dømming fra sidelinjen av Gro Anita.
– Det ble en gøy og positiv opplevelse for kursdeltakerne, sier Engeland.

Opprinnelig konkurranseform
Gæðingakeppni er den opprinnelige islandske konkurranseformen. Det er denne konkurranseformen som brukes på Landsmot. Gæðingakeppni betyr på islandsk å finne den beste hesten, og det er nettopp det konkurransen går ut på.

Engeland forklarer at ridningen likner på måten en rir avlsbedømming, med karakterskala fra 5,0 -10,0:
– Gangartene skal vises, men akselerasjon, power, utstråling og samarbeidsvilje mellom hest og rytter vektlegges positivt. I Gæðinga gjelder det å vise hesten sin på best mulig måte, med utrykksfullhet. Rytteren kan «senke skuldrene» og ri med tempo og energi uten å fokusere for mye på seg sjøl. Programmet vises i den rekkefølgen du vil. Du bedømmes kun på langsidene, og du har en ekstra langside til å vise om igjen det du helst vil forbedre.

Aktivt lokallag
Saga ble stiftet i 2018 og teller 79 medlemmer.
– Vi arrangerer ridekurs, temakvelder, turer, stevner mm. Vi legger stor vekt på inkludering og trivsel for alle. Dette kurset ble holdt på Lølandshester sitt anlegg i Lindesnes der det er gode fasiliteter med ovalbane, pass-stekk, stall og møtelokale. Takk til Gro Anita for et gøy og lærerikt kurs som virkelig kan anbefales for andre klubber, og takk til Lølandshester for lån av anlegg. Klubben vår har som mål å arrangere Gæðingakeppni, så her er det bare å øve, avslutter Margrethe Engeland.

Glimt fra kurset

Gro Anita og Elin Johanssen legger opp strategien for gædingaprogrammet.

 

Elin Tinnen Omestad og Gunnar trener med Gro Anita. Elin deltok på Norgesmot og fikk flotte plasseringer
(Alle foto: Marit Engeland)

 Malcare WordPress Security