Hva er nytt med årets avlsvisninger?

De reglene og beskrivelsene vi har hatt for bedømmelse av islandshest ble laget i 1990, og nå var tiden inne for å revidere disse. Her forklarer avlsleder i FEIF, Inge Kringeland, endringene.

Vi snakker ikke om en dramatisk endring av systemet, men man ønsker å se enkle og lett ridbare hester med evne til god bæring og samarbeid med rytter. Vektfaktor for bygning er juster fra 40 % til 35 % samtidig som rideegenskapene for fremtiden er vektlagt med 65 % mot tidligere 60 %.

Den største endringen med hensyn til bygning er at vektlegging av rygg og kryss er juster opp til 5,5 %. De viktigste bygningstrekk på en islandshest er: hals/manke/skulder 8 %, proporsjoner 7 % rygg/kryss 5,5 % hov 5 % som gir i sum 25,5 % av totalt 35 % vekt på bygning.

Rideegenskaper vektlegges nå med 65 % og den største endringen er at galopp er delt i to egenskaper som dømmes separat, sakte galopp med 4 % vekt og galopp med 3 % vekt.

Den viktigste egenskapen er fortsatt tølt med 16 % vekt fulgt av pass 10 %, helhetsinntrykk (form under rytter) 10 % trav 9 % ridbarhet (vilje/lynne) 7 %.

I det nye bedømmelsesystemet er egenskaper som balanse, bæring, harmoniske kroppsbevegelser og samarbeidsevne vektlagt mye mer enn før.

Vi har ikke et godt ord for å erstatte «up-hill» som er en ønskelig form på hesten både i bygningstrekk (forskjell mellom høyde kryss og manke) men også under ridning der hesten skal aktivisere bakparten ved å tråkke godt under seg samtidig som den løfter seg i bog og manke.

Det vil gå for langt å gå i detalj på den enkelte egenskapen, men følgende bør trekkes frem:

Skal man oppnå de høyeste karakterene for en rideegenskap, 9 eller høyere, stilles det ekstra krav til hest/rytter:

Tempovariasjoner er viktig. Både økning og nedtagning vektlegges. I pass må hesten legges fra galopp om man vil oppnå 8,5 eller høyere. Trav skal vises i ulikt tempo for 9 eller høyere. Man ønsker å se overgang skritt til saktetølt og tølt på løse tøyler i 3 sekunder hvis man skal få 9 eller høyere.

For å minske presset på 4 års hester krever man mindre av dem under visningen.

Strekket de blir bedømt er 75 meter og ikke 150 meter som for eldre hester, men skalaen for gangarter er den samme.

Dommerne forsøker å vurdere hestens samarbeidsevne og ridbarhet gjennom presentasjon av gangartene og samarbeidet mellom hest og rytter. Tempovariasjon og overganger er viktig for de høyeste karakterene.

Man håper likevel at rytteren ikke glemmer at det viktigste er å vise en hest med klar takt og rene gangarter på en myk og smidig måte uten at det gir en spent og stiv hest.

Nytt av året er at man også får et resultat for rideegenskaper og totalt der passen er utelatt og vektinga av pass er fordelt på de andre rideegenskapene. Avlsmålet for islandshest er fremdeles en hest med fem gangarter, men vi mener det er viktig også å få frem at hester som ikke viser pass kan ha utmerkede egenskaper og er viktige individ innen avl.

 

 Malcare WordPress Security