Hugljufur – liten klubb med stort hjerte

Kristine Berthelsen i tet for Hugljufurs parade inn i Fyresdal under Skeidet (Foto: Privat)

– Dette var veldig hyggelig. Det er på en måte å takke alle medlemmene som er dugnadsivrige, en flott gjeng. Jeg har ikke gjort det alene, sier Kristine Berthelsen, medlem og leder av Hugljufur  siden stifelsesåret 1985.

Lørdag 7. november, under det nettbaserte lokallagsmøtet, ble Hugljufur utnevnt til Årets lokallag. En glad leder kan berette om et lokallag med en medlemsvekst  fra 15  til 60 medlemmer de tre-fire siste årene etter at de fikk eget baneanlegg. Neste prosjekt er å få bygge ridehus for tippemidler. Hugljufur er en klubb med ambisjoner.

Kristine iført flott middelalderkostyme under Skeidet (Foto: Privat)

Favner alle
Kristine Berthelsen har vært opptatt av at lokallaget skal favne alle. De arrangerer mange turer, bruker naturen, kommer seg ut og til fjells.
– Vi har ingen sentral stall, men er spredt rundt omkring og må kjøre til rideanlegget. Folk rundt her er vant til å kjøre bil, bussene går bare en gang i døgnet. Ellers handler det om å skape det gode miljøet hvor det er plass til alle. Det er ikke alle som mestrer alt, det er alltid plass rundt bålet når vi griller.
Klubben har både bål og klubbhus på banen.
– Der kan du kan komme og være med på forskjellige ting, som trail og flaggritt, med lavterskel for å være med.
Konkurransemomentet blir ikke så fokusert på. Klubben sponser med kr. 200 hver gang noen er på kurs, og de arrangerer regelmessig forskjellige kurs, som bakkearbeidskurs og hestekunnskapskurs. Vikingrittet er et distanseritt som vi har arrangert i forbindelse med Skeidet, middelalderhelgen. Da rir vi i terrenget på tid. I Fyresdal har vi Skeid-steiner. I middelalderen kom folk dit fra alle kanter og hadde hingstekamper, de kom ridende, og vi har ridd inn der de skulle gå i kamp.
Vikingrittet har vært et omfattende arrangement:
– Det har engasjert mange med blant annet sying av kostymer og rundt 40 hester i parade inn i Fyresdal. Da er alle med. Noen går og leier hester med føll, ungene rir og foreldre leier. Vi hadde Vikingritt i år også, i august.

Satser på de unge
Hugljufur-lederen er med i idrettsrådet, hvor hun har et ekstra fokus på ungdommen.
– Der er det enighet om at vi skal satse på barn og unge. Da vi hadde hestekunnskapskurs, fikk vi litt ekstra i potten til å sponse ungdommen med. Vi konkurrerer ikke om ungene, men er opptatt av at ungdommen skal være i aktivitet, og ser hvor behovet er størst. I sommer hadde vi aktivitetskurs som vi drev på dugnad, med 12 barn. Huglfjugur hadde et arrangement som gikk over fem dager med hest, gratis for ungene og støttet av Gjensidigestiftelsen. Det er mye jobb, vi er avhengig av de som vil stå på, sier Kristine, som siden 1985 har stått til rors i den lille klubben med det store hjertet.

 

Begrunnelsen for prisen

Hugljufur har tilhørighet i Fyresdal. Her blir en alltid tatt godt imot. Om man trenger overnatting, plass til hesten eller hva det måtte være. Klubben skaper en trivelig atmosfære uansett hva de arrangerer. De er flinke til å finne ulike aktiviteter med hest som passer for alle. Stevner, kurs, Vikingritt (distanse) o.l. Dugnadsånden er stor og hjertevarmen likeså. De har også klart å få til et samarbeid med skoler slik at elever på videregående skoler (VGS) kan ta hestelinje i kombinasjon med skolen de går på. Til denne linja har de fått inn gode instruktører og laget et godt opplegg. I Hugljufur ser de muligheter og jobber godt for å få til det de vil. Etter de gjennomførte NIHF cupen i fjor, ble det i år arrangert tilsvarende voksen cup i Fyresdal, som var svært vellykket. Hugljufur fortjener å bli Årets lokallag.

 

 Malcare WordPress Security