Høye karakterer på føll- og unghestskue i Østfold

1-års hoppa Kinga fra Havnås oppnådde dagens høyeste dom, 8,15,
den høyeste dommen Nina Bergholtz har gitt på unghestdømming i år. (Foto alle bilder: Mette Sattrup)

– Flere av disse hestene er helt i toppen, det høyeste jeg har dømt i år, riktig, riktig høy kvalitet, oppsummerte FEIF avlsdommer Nina Bergholz etter føll- og unghestskue i Mysen søndag 11. oktober 2020 i regi av Hekla.

Den meget erfarne dommeren har dømt unghester i tjue år, og hun har vært avlsdommer enda lenger. Hun har holdt på med islandshester i 40 år, og tror hun er den eneste i Norden som dømmer både avl, sport og gædinga.

Dømming for åpen mikrofon
Bergholtz startet med å gjennomgå hva som skulle bedømmes og hvilke kriterier hun legger til grunn. All bedømming skjedde for åpen mikrofon i ridehallen. Det titalls publikum som var til stede, fikk en god og lærerik dag på Folkenborg hestesenter.

 

Nina Bergholz (t.h.) hadde tatt med seg skriver fra Sverige,

 

Topp karakterer
Ekteparet Bernt og Gabrielle Severinsen hadde ikke lang vei til visningsarenaen. Fra gården Havnås hadde de tatt med seg fire unghester, og resultatene kom som perler på en snor, med poeng fra 8,03 til 8,15.
– Det var en fin dag for våre hester der. Vi er godt fornøyd med tilbakemeldinger fra dommer, men viktigst av alt er at vi får veldig godt utbytte av å få håndtert unghestene, som på med grime, vasking og stelling, transportering. Alt dette blir en situasjon vi ellers ikke ville tatt del i. Det gir mye å bli kjent med individiene, hvordan de oppfører seg, takler sitausjoner de ikke har vært i før, i det hele tatt, det er verdt innsatsen. Det er alltid spennende å få tilbakemelding fra en kompetent dommer, og Nina gjør en veldig god jobb som dommer. Hun beskriver alle momentene på en god måte, uansett hvordan de er, og oppnår man ikke den beste bedømmelsen, sitter man likevel ikke igjen med en dårlig opplevelse.

Kinga fra Havnås (bilde øverst) oppnådde rekordhøye 8,15. Ettåringen er etter Tigull og hoppa Krás fra Blesastöðum.
Det er langsiktig avl som begynner å vise resultater, forteller ekteparet:
– Krás er etter Krákur, en kjent hingst på Island, og Sæl fra Blesastöðum, etter Sól frá Neðra-Seli, vår avl på Island. Vi har avlet Krás og mor til Krás, og hele tanken har vært å få individuer som får god kvalitet, for å ta dem hjem til Norge og bedekke med Tigull. Sol kjøpte vi i 2006. Vi har fått flere avkom etter den som vi er fornød med, og har beholdt noen avkom på Island som igjen er bedekket og tatt hjem til Norge, et lang tids arbeid som vi begynner å se resultatene fra. Flere av avkommene vi har laget på Island har blitt tatt inn grunntemt og ridd litt på, så rett i avlen med Tigull. Vi stoler på magefølelsen, og har tatt sjansen på å la de gå rett i avlen.

Om de øvrige unghestene de viste, forteller de:

 

Alfa fra Havnås, 3 års hoppe, fikk poengsummen 8,13. 
– Hun er etter Olil Ambles superhingst, Álfaklettur frá Syðri-Gegnishólum og Sæl fra Blesastöðum, som er helsøster til Krás, mammaen til Kinga. Alfa håper vi å få til bedømmelse neste år og allerede da begynne å lage avkom med Tigull. 

 

Dímon fra Havnås, 8,03, er etter Tigull fra Kleiva og Dis fra Kleiva. 
– Dimon er den vi ser for oss blir en topp konkurransehest. Stor gang, litt forsiktig vesen, god nok bygning, blir helt sikkert satset på mot kåring. Framtiden er nok som en konkurransehest for en satsende rytter.

 

Draupnir fra Havnås, hingsteføll, 8,10
– Draupnir er førstefødte avkom etter Draumur fra Birkeskogen, med Tigull som bestefar. Han tegner veldig godt. Han minner mest om faren i eksteriøret, men har fått med seg noe mer mykhet og letthet for gangartene fra moren, Dis fra Kleiva, som igjen er etter Ösp fra Skarholt, mor til Terna. Faren til Dis er Viktor fra Diisa. Dette er en kjempestart for Draumur som avlshingst.

 

Høster erfaring
Anna Heim Tveiten hadde tatt med seg Saga fra Solstad, hoppe 1 år. Anna har tidligere kun deltatt på en avlsvisning, og føler seg rimelig grønn i gamet, men syntes visningen hadde vært en fin opplevelse:
– Det var bedre enn jeg fryktet, hyggelig og helt ufarlig, selv om man er nybegynner. Vi har jo lyst til å prøve igjen når hun er to og tre år. Nå skal hun til Arendal, til Holla Islandshestsenter og være der i vinter, i flokk, og så tar vi henne hjem til våren igjen.
Saga oppnådde 7,72 poeng, og fikk særlig ros for sitt gode temperament:
– Ja, hun er utrolig kul og rolig. Dette er første gang hun er alene på henger, og hun bryr seg ikke. Det kunne skje nesten hva som helst, uten at hun reagerer. Hun er en veldig positiv hest, viste seg litt treig der inne, men er slett ikke det. Hun mister ikke hodet, og det synes jeg er viktig. Denne visningen er miljøtrening for henne. Det er viktig at hun kommer seg ut og får se og oppleve noe utenfor gården. Vi har ingen avlstanker foreløpig, ihvertfall. Det var ikke så høye poeng, ler hun godt.

 


Saga tok skuet med stoisk ro. Så fikk hun også ros av dommeren  for sitt rolige og stabile lynne.

 

Hjemme på gården i Lier har de fire hester, forteller Anne:
– En gammel, en 12-åring og en treåring som skal igangsettes nå, foruten ettåringen som er vist i dag.
Anne red dressur i ungdommen, men angrer ikke en dag på at de for to år siden anskaffet den første islandshesten.
– Jeg syntes islandshester virker så all right, trygge gode hester, mye bedre enn dressurhestene jeg drev med. Jeg er i dag turrytter. Derfor er det viktig å ha en som er stø i hodet, det er det viktigste for meg.

 

Miljøtrening var et viktig aspekt ved unghestvisningen for Saga fra Solstad i dag. Lasting på henger var intet problem.

 

Fornøyd arrangør

Sammen med Bernt Severinsen var Jenny Gramnæs initiativtaker og ansvarlig for arrangementet. Hun var svært godt fornøyd med å kunne låne anlegget på Folkenborg til et slikt arrangement:
– Vi er veldig heldige som får låne dette anlegget. De har preppet banen for oss og gjort alt klart. Vi kom i morges og da sto alt klart. Fantastiske mennesker.

 

Jenny Gramnæs roser eierne av Folkenborg Hestesenter for godt samarbeid, og ser ikke bort fra at det blir en ny runde med føll- og unghestskue samme sted neste år.

 

Øvrige deltakere på søndagens føll- og unghestskue i regi av Hekla på Folkenborg Hestesenter, Mysen:

 

Drífandi Fra Løkka, hingsteføll, 7,92

 

Fifill fra Losby, hingst 2 år, 7,80

 

Lúðvík fra Sætersbø, hingssteføll, 7,79

 

Nóa fra Draumsyn, hoppeføll, 7,85

 

Lira fra Losby, hoppe 2 år, 7,85

 

 

 



Malcare WordPress Security