Førstehjelp for hoven

Av Aksel Vibe

Hov- og skoproblemer et vanlig fenomen. Det kan være vanskelig å få tak i hovslager og veterinær på kort varsel, og her får du noen gode råd fra hovslager Aksel Vibe til hva du selv kan gjøre i en akutt situasjon.

Selv om hoven har en solid konstruksjon oppstår det ofte problemer med både sko og hover. Agrias hovslagerkonsulent Aksel Vibe forteller i denne artikkelen om vanlige akutte situasjoner, og hva du kan og bør gjøre.

Sammen med Norges Rytterforbund, Agrias hesteveterinær Lars Olaf Moen, hovslager Aksel Vibe og profilrytterne Helena Liholt Gulli og Hege Tidemandsen ønsker Agria å sette fokus på halthet. Halthet er et av de vanligste symptomene på sykdom eller skade hos hest, og utgjør nærmere 40 % av alle innmeldte hesteskader i Agria Dyreforsikring i 2019.

En viktig huskeregel

Det kan se lett ut når hovslageren tar av sko og jobber med høvene, men det kan være farlig og krever mye trening. Hvis du må ta av sko, skifte bandasje eller behandle andre skader på beina er det viktig å være forsiktig og alltid ha med hjelp. Ikke forsøk å gjøre noe selv uten først å ha snakket med veterinær og hovslager. Noen ganger er det beste å bare tape/bandasjere hoven og la hesten stå inne til du får tak i hjelp.

Halthet fra hoven

Hvis hesten din er halt, kan det skyldes ulike grunner. Her er en liten sjekkliste:

1. Er hesten halt, kontakt alltid veterinær!

Selv om du tror haltheten stammer fra hoven, kan det være andre faktorer i tillegg. Hovslager er ikke veterinær og skal ikke stille diagnoser til tross for at de ofte er erfarne hestefolk med lang erfaring og mye kunnskap. Hvis halthet har oppstått kan du se etter sår, hevelser og andre åpenbare skader.

2. Sjekk om skoen ligger som de skal og sitter fast

Har hesten tråkket på en sko kan den få skader andre steder som følge av de kreftene som skal til for på dra av skoen. Den kan også ha tråkket søm eller kapper opp i hoven.

3. Sjekk undersiden av hoven

For spiker eller andre spisse objekter. Om du finner noe, la det sitte om mulig. Veterinæren vil gjerne se skaden, retning og sted for stikkskaden. Om du må dra ut objektet er det viktig å gjøre det forsiktig slik at du ikke skader deg selv eller hesten. Dette kan gjøre veldig vondt! Merk stedet med for eksempel en tusj slik at veterinæren kan finne det. Ta vare på objektet og merk hvor langt inn det gikk, samt hvilken retning den har hatt.

4. Se etter slagskader

Hvis hesten har tråkket på en stein eller liknende kan en blodutredelse oppstå inne i hoven. Dette kan gjøre veldig vondt og infeksjon og hovbyll kan oppstå.

5. Sjekk pulsasjonen i koden

Om hesten har en skade eller en infeksjon i hoven vil pulsasjonen i arterien til hoven øke i styrke. Sammenlign med andre bein for å ha en referanse. På tunge hesteraser kan dette være vanskelig.

6. Kjenn etter varme i beinet og hoven

Er en hov varmere en de andre så kan dette være et tegn på skade. Det kan være vanskelig å kjenne dette, så vær sikker på at hesten har stått tørt og på et underlag som ikke påvirker temperaturen i hoven.


Løs eller mistet sko

Skoen er festet med kun seks til åtte tynne jernsømmer, og det er ganske utrolig at denne kontruksjonen kan holde med tanke på all vekten og alle kreftene høvene blir utsatt for. Mange bruker uttrykket «skoen datt av», men som regel ligger det en årsak bak. Dette kan for eksempel være at hesten har blitt transportert, lekt i luftegård eller blitt ridd i ubalanse. Her ser du ulike situasjoner og hva du kan gjøre:

Skoen har falt helt av

Hvis skoen har falt helt av er det først og fremst viktig å finne skoen slik den ikke skader hesten eller andre hester. Sjekk deretter om det sitter igjen søm i hoven. I så fall er det viktig å fjerne og trekke dette ut med en tang.

Skoen er kun løs

Hvis skoen kun er løs, vurder om den kan sitte på til du får hjelp av hovslager. Da er det viktig å la hesten stå inne!

Skoen er bøyd

Er skoen bøyd, men sitter på, kan du vurdere om den kan sitte på. Hvis skøen er veldig bøyd skal den av, men du kan gjerne sende et bilde til hovslageren din og rådføre deg.

Skoen har vridd seg

Har skoen vridd seg kan det være en fare for at kappene kan gå opp i hoven og skade sensitivt vev. Ta derfor skoen av forsiktig – hesten kan ha vondt.

Er det en skade det blør av, legg på et desinfiserende omslag og ring veterinær og hovslager.

Hvordan ta av en sko?

Noen ganger blir man nødt til å fjerne skoen selv, og her ser du fremgangsmåten:

  1. Slå opp nitene. Enden på sømmen er bøyd nedover og lagt inn til hoveggen som en mothake. Denne må rettes ut med en nitklinge.
  2. Ta tak rundt bakerst på skogreina og skyv brekktangen mot tåa på skoen (gjør det samme på begge sider).
  3. Når skoen nå er løs kan du ta tak i én og én søm med brekktangen eller en sømuttrekker.

 

Men, med riktig kunnskap og praksis kan halthet forebygges.

Les mer om #stopphalthet!

Forfangenhet

Forfangenhet er en veldig alvorlig sykdom. Ponnier og overvektige hester er mest utsatt. Vi skiller mellom akutt og kronisk forfangenhet. Akutt forfangenhet kan være dramatisk og oppstå plutselig, mens kronisk forfangenhet er følgene av den akutte sykdommen. Den kroniske sykdommen kan være på alle bein, men de største forandringen sees ofte på frambein.

Hva er symptomene på akutt forfangenhet?

Typiske symptomer er økt pulsasjon og varme i alle bein, feber og svette, uvillighet til å bevege seg og snu samt at hesten lener seg på bakbeina.

Hvordan oppstår det?

Dette er typiske situasjoner hvor akutt forfangenhet kan oppstå:

  • Overvekt gir ofte problemer med insulin og er den vanligste grunnen til forfangenhet.
  • Beiteslipp og fôroverganger kan gi plutselige forandringer i næringsinnholdet i maten til hesten.
  • Overspising av kraftfôr kan påvirke blodsukkeret.
  • Kortisonbehandling kan i sjeldne tilfeller være en utløsende faktor.
  • Overbelasting som ridning og kjøring på hardt underlag over lang tid kan gi forfangenhet selv om det skal en del til.
  • Skade i motsatt bein kan gi støtteforfangenhet. Om hesten har en skade i et bein så den ikke vil stå på det over tid kan det beinet hesten hviler på miste blodsirkulasjonen og lede til støtteforfangenhet.

Dette gjør du ved forfangenhet:

  1. Ring veterinær!
  2. Fjern all mat.
  3. Ta hesten inn og avkjøl beina eller sett inn på boks.
  4. Ring hovslager.
  5. Gi hesten smertestillende om veterinæren foreskriver det.

Hovbeinsbrudd

Ved ekstrem belasting eller slag kan hovbeinet få helt (fraktur) eller delvis (fissur) brudd i hovbeinet. Bruddet kan komme på sidene eller mot midten. Om bruddet er på siden er prognosene gode, men om bruddet går inn til ledd er prognosen dårligere.

Hva er symptomene på hovbeinsbrudd?

Symptomer på hovbeinsbrudd er at hesten blir akutt halt, gjerne i et bakben. Utover det de samme symptomene som hovbyll og eller infeksjon, mens haltheten kan komme og gå.

Hvordan oppstår det?

Typiske situasjoner som kan gi et hovbeinsbrudd er at hesten sparker i en vegg, at den løper på ujevnt underlag, for eksempel i en fryst luftegård eller at den får et alvorlig overtråkk.

Dette gjør du ved hovbeinsbrudd:

  1. Ring veterinær og få tatt en røntgen.
  2. Bokshvile i opptil 3 måneder.
  3. Kontakt hovslager som kan lage spesialbeslag.
  4. Ha tålmodighet.

 

 



Malcare WordPress Security