Når en dør lukkes, kan ti nye åpnes

Steinar holder hestene sine i trening, stevnestart eller ei. Fordi de fortjener det, synes han.
Her øver Svalinn sitt fremtidige femgangsprogram.

Det handler om å se mulighetene, sier Steinar Clausen Kolnes, eliterytter og trener på Vestlandet.

For den unge eliterytteren i Haugesund har trening og undervisning vært hovednæringen. Nå har pandemien satt en midlertidig stopper for deler av virksomheten:
– Jeg har i vinter hatt veldig mye undervisning, men nå er det nesten full stopp. Det har ført til at jeg har fått masse tid til å trene og utvikle meg og hestene! Jeg driver firmaet mitt i stallen til foreldrene mine, hvor jeg også samarbeider mye med dem og rir på mange av deres unge hester. Jeg fortsetter med Tradur som hovedstevnehest. Videre har jeg mange hester som jeg i hvert fall selv synes har mye talent og kapasitet for internasjonalt nivå i fremtiden, etter Spuni, Alfur, Framherji og Kvaran, forteller Steinar.

(F.v.) Fanney fra Raudalæk er fra avlen på Island, etter Framgerji og Fura fra Hellu. Tradur fra Tufu øver T2 på Hha,

Øver mot kåringer
Med åtte kommende konkuransehester på 4-6 år ser han dette året som en gylden mulighet til å legge ned mange gode utdanningsøkter sammen med de unge hestene.
– Jeg må lære dem å kjenne, og de skal lære meg å forstå, og sammen skal vi lære å oppfylle kravene fra FEIF til sport og kåringer. Jeg har veldig lyst til å bli god på å ri kåringer, så jeg bruker også tiden til å øve meg på å ri kåring på det fantastiske anlegget Haugaland Hestesport Arena.  Jeg øver og feiler, prøver å lære av feilene mine, med mål om å være forberedt på en god måte til neste år.

Og selv om det er uvisst når stevnesesongen åpner igjen, holder han hestene sine i gang:
– Jeg trener forholdsvis likt som tidligere år. Hestene fortjener å være velridde og vel tatt vare på, det har de fortjent. At hestene trives og er tilstrekkelig godt trent, det er et must for at de skal ha en god motivasjon for å klare arbeidsoppgavene. Det er også viktig å finne nøkkelen for å få hesten til å forstå hva som foregår og hva rytteren ønsker. Min opplevelse er at det gjør hestene veldig motiverte og ambisiøse. På Skarstad har i år vi også akkurat startet avlssesongen. Vi har flere topphingster her i sommer. Det har allerede kommet inn mange bookinger, og det blir en spennende tid å se når alle føllene kommer! Selv skal vi bruke Svalinn en del i år, samt Tradur, Stjørnustæll, Kvaran og Lukku-Blesi.

Gode forholdsregler
Selv om Steinar har trappet stort ned på undervisning, er det fortsatt noen som får nyte godt av hans kompetanse. Da er han nøye på smittevern:
– Jeg underviser kun elever av meg i fylket jeg allerede er i, og tar ikke i mot nye elever. Alle elever må ha med deres egne høreplugger og jeg spriter av walkitalkiene etter hver leksjon. Jeg er nøye med å holde avstand, og prøver ikke mine elevers hester – for å unngå ta på tøyler, sal osv. Jeg holder avstad til ekvipasjen, og det er kun de som ikke kan kjøre selv som kan ha med en sjåfør. Jeg underviser helst utendørs, og ikke mer enn to elever på timen.

Treningstips
På spørsmål om treningstips i disse koronatider, peker Steinar på grunnridning med fokus på overlinje og balanse:
– Hvis hesten forstår hvorfor rytteren gjør som den gjør, så kommer hesten til å begynne å arbeide med rytteren og få en god funksjon i kroppen. Men det kan kun skje uten misforståelser. Derfor er det viktig å ta seg tid til grunnridningen i hesten, lære den hva alle hjelpere betyr. Det er også enormt viktig å huske på at stille hånd og rolig sjenkel er belønning for hesten. Jeg må ofte gå litt dypere i meg selv og spørre meg om belønningen min blir korrekt timet, eller om jeg er urettferdig ?  Jeg tror det er viktig å huske at en hest kjenner en flue som setter seg på den. Kansje kan utfordringene ligge i at hesten får alt for sterke impulser fra rytteren, og at energien er for høy, slik at hesten misforstår og øker energien for å synkronisere seg med rytteren? Jeg tror vi nå har en gylden mulighet til å ta oss tid og forstå hestene våre på en helt ny måte, uten stress og press utenfra. Jeg tror det er en gylden tid for å sette fokus på framadstrakt hals, lengre overlinje enn underlinje, at hesten beveger seg opp i manken i hvert steg, svinger og roterer i lenden/hoftene og at hver bevegelse i hesten går som en bølge gjennom hele kroppen inn i en myk, smidig og ventende kontakt i tøylen, hvor hesten stoler på at rytteren holder tøylen mykt, rolig, stabilit og rettferdig. For at hesten skal være i stand til å klare det vi forventer av den, skal den ha tilstrekkelig med muskulatur i manken, ryggen, coremusklaturen og bakbeina. Jeg syns selv det kan være veldig slitsomt når jeg er i treningssenteret og arbeider, spesielt hvis jeg trener uregelmessig, det samme gjelder for hestene. De skal bygges opp over lang tid for å bli sterke nok til hva vi forventer av dem. Hvis en hest har trent så hardt at den har startet å produsere laktose i musklene sine, så tar det 72 timer innen gangsperren er borte. Jo bedre grunntreningen er, jo mer vil muskulaturen klare å holde ut. Så dette året er tiden vi legger i vår egen riding og hestene våre for å skape utvikling og ny kunnskap. For en ting er sikkert – vi blir aldri utlært!

 Malcare WordPress Security