Brannøvelse i stallen

 

Mandag 14. mars hadde brannvesenet i Fredrikstad sin årlige brannøvelse i en av de lokale stallene.

– Hester er store dyr, og de fleste av brannvesenets folk er ikke vant med hester. Derfor valgte jeg å kjøre noen øvelser på stallen, sier Terje Sydseter, brannmester og utrykningsleder i Fredrikstad.

Grundig brannøvelse

Et vaktlag på 11 brannmenn deltok i øvelsen på Stall TT. Først gjennomgikk Trude Tveter, stalleier, hvordan man setter på og tar grimen av hesten. Deretter måtte hver og en gå inn i boksen og sette på grime, leie hesten ut av stallen, inn igjen og ta av grimen. Brannmesteren hadde valgt en skikkelig stor hest til øvelsen, slik at det skulle være litt utfordrende og gi mest mulig læring.

– En dag må vi, og da er det greit at vi har vært igjennom dette. Det er flere store ridesentre i Fredrikstad, blant annet Onsøy Ridesenter og Østsiden.

Etterpå, da stallen var tom for hester, fylte de stallen med røyk og hadde røykdykkerøvelse med en tøydokker som de måtte finne forskjellige steder, blant annet i boksene.

Grime og leietau på boksdøra

– Jeg håper at de fleste staller har grimer med leietau hengende på boksdøra, påpeker brannmesteren, og legger til at det haster med å få leid hestene ut hvis det er røykfullt.

Dette er forøvrig en oppgave som må overlates til brannvesenet:
–Ingen andre har noe i en stall å gjøre hvis den er fylt med røyk. Da må røykdykkerne våre gjøre jobben. Det kan være vanskelig med dyr, man vet ikke hvordan de reagerer. Det er individuelt. Jeg har selv vært med på en brann hvor vi skulle redde ut okser. De ville ikke ut, fordi de så flammene. De ble passive i røyken. Men hvordan hester reagerer, vet jeg ikke.

– Hvis ulykken først er ute, hva skal man gjøre?

– Varsle brannvesenet og være til stede og ta oss imot.

Verdifull øvelse

Trude Tveter, Stall TT, er veldig glad for den årlige brannøvelsen:

– Jeg synes det er kjempefint. I år er fjerde året jeg har det. Jeg vet at det kan være vanskelig for brannvesenet å få innpass for øvelse andre steder, det synes jeg er veldig rart. Jeg tenker sikkerhet. Man kan ikke være i stallen og ri og holde på under øvelsen, men det synes jeg det er verdt. Mine oppstallører synes det er bare fint. Jeg anbefaler folk å åpne stallen for slike øvelser, avslutter Trude Tveter.

 

– Har brannvesenet i ditt distrikt kunnskap om å redde ut hester hvis ulykken er ute og det brenner?

 

Verdifullt med brannøvelse i stallen, synes både utrykningsleder, brannmannskap, hesteeiere og stalleier. (Alle foto: Bjørn Andersen)Malcare WordPress Security