« Tilbake

Oppdatert info om pågående salmonellautbrudd

Barn | ungdom | bredde
SalmonellasmitteJPG1

Denne salmonellabakterien er multiresistent mot antibiotika og kan smitte både mennesker og dyr. Dyr trenger ikke å få symptomer, men kan få tarminfeksjon med diare. Det er viktig å begrense smitten slik at den ikke får bre seg til matproduserende dyr og mennesker, råder Mattilsynet på sine nettsider.
Smittesituasjonen er ikke fullstendig kartlagt, og smittekilden er ikke funnet. Mattilsynet oppfordrer derfor til å begrense kontakt mellom hester fra forskjellige staller til omfanget av utbruddet er kartlagt.

Her er noen råd fra sportsutvalget i Norsk Islandshestforening:

- Salmonella smitter via avføringen både til dyr og mennesker. Vær derfor nøye med håndteringa av hestens avføring. Når du måker etter hesten din på stevne sett gjerne trillebåra utenfor boksen, slik at du ikke triller hjulet i hestens avføring og sprer møkk videre. Vær også nøye med rensligheten rundt boksen til hesten din.
- Ha gode rutiner for fjerning av møkk. på ridebaner og ellers på stevneplassen. Ta med egen greip for møkking, og ikke del greip med andre.
Vær nøye med renslighet under dine egne sko og hestens høver.
- Unngå unødig kontakt mellom hester som ikke står på samme stall. Pass på at hesten din ikke snuser på møkk fra andre hester
- Bytt sko, vask hender og vær generelt nøye med hygiene når du forlater stevneplassen. Dette for å hindre spredning av eventuell smitte til omverden.
Norsk Islandshestforening står midt i en travel stevnesesong. Mattilsynet oppfordrer alle til å ta forhåndsregler når det gjelder salmonellasmitte under arrangementer eller samlinger med hester fra flere staller. 
Mattilsynet opplyser at det er opp til arrangør å avgjøre om stevner skal gjennomføres. Er din hest pålagt restriksjoner fra Mattilsynet, skal den selvfølgelig ikke delta på stevne.

Her kan du lese mer om Mattilsynet sine anbefalinger: